Френска селска торта със сладко от череши
Продукти:
За блатовете:
1 яйце
150 гр. захар
200 мл. прясно мляко
50 гр. краве масло
450 гр. брашно
2 ч.л сода бикарбонат
2 с.л мед
За крема:
950-1000 гр. заквасена сметана
200 гр. сладко от череши
160 гр. орехи
50 гр. пудра захар
Начин на приготвяне:
За блатовете:
- Разбийте яйцето и захарта до получаване на леко пухкава смес. Към тях прибавете млякото и разбъркайте. Изсипете сместа в тенджера и към нея прибавете маслото, содата и меда. Варете на средно силна степен около 15-20мин. или докато сместа получи златисто-меден цвят, като от време на време разбърквате.
- Щом сместа е готова прибавете брашното и замесете тесто. То трябва да бъде еластично. Ако е твърде лепкаво – прибавете още брашно, ако е твърде стегнато и се свива – прибавете малко мляко. Щом тестото е готово го разделете на 4 равни части. Разточете всяка една част на кръгъл блат с дебелина 3мм. Прехвърлете блатовете върху хартия за печене и ги надупчете на няколко места с вилица. Печете в предварително загрята на 180°С с вентилатор фурна за 3-4 мин.
- След като блатовете се охладят поставете върху един от тях ринг за торта, леко натиснете, а след това изрежете в кръгла форма. Повторете с всички блатове.
За крема:
- Разбийте заквасената сметана и пудрата захар на гладка смес.
- Леко запечете половината от орехите, а след това ги блендирайте с останалите.
- Поставете първия блат върху подложка за торта или поднос. Намажете го с тънък слой от крема, а след това разпръснете няколко лъжици от сладкото. Повторете с останалите блатове. Намажете последния блат само с крема, загладете тортата отстрани, а отгоре поръсете с орехите.
- Оставете тортата да престои в хладилник 12 часа.