Морковена торта
Продукти:
3 яйца
250 гр. моркови
200 гр. захар
250 гр. брашно
80 мл. олио
30 мл. портокалов сок
1 ч.л бакпулвер
¼ ч.л сода бикарбонат
50 гр. орех
1 с.л канела на прах
3 ч.л индийско орехче
За крема:
350 гр. крема сирене
200 гр. заквасена сметана
1 с.л екстракт от ванилия
3-4 с.л мед/кленов сироп
Начин на приготвяне:
- Смесете брашното, бакпулвера, солта, содата и подправките. Отделете 1 с.л от сухата смес и я прибавете към орехите(това се прави, за да не паднат на дъното на тавата, а да се разпределят равномерно).
- Разбийте яйцата и захарта до получаване на пухкава смес. Към тях добавете портокаловия сок и олиото. Прибавете сухите съставки на части към течната смес, а след това прибавете предварително настърганите на ситно ренде моркови. Накрая добавете орехите и разбъркайте сместа.
- Печете в предварително загрята на 180°С фурна за 25-30мин. Щом блата се охлади, го разрежете на две.
- Пригответе крема като смесите всички съставки и ги разбиете до получаване на гладка консистенция. Намажете долния блат с половината крем, а с останалия намажете горната част. Декорирайте по ваш избор.