Лютеница
Продукти:
3 кг. домати
1.5 кг. патладжани
4 кг. чушки
120 мл. олио
50 мл. оцет
3 с.л мед
1 с.л сол
½ – 1 глава чесън
Начин на приготвяне:
- Изпечете чушките и патладжаните на чушкопек или във фурната. След това ги обелете, почистете чушките и от семките, оставете ги да се отцедят. Можете да нарежете зеленчуците на ситно, да ги смелите в месомелачка или да ги пасирате, в зависимост от желаната консистенция.
- Обелете и нарежете доматите на парчета. Сложете ги в голяма тенджера или уок тиган и ги оставете да поврат 10мин, а след това ги пасирайте. Върнете ги обратно на котлона и ги оставете да врат на умерен огън, докато пюрето се сгъсти.
- Прибавете чушките и патладжаните към доматите и варете на умерен огън, докато сместа се сгъсти. Гтова е щом сложите лъжица от сместа в чинийка и не се получава прозрачна течност. Овкусете със солта, оцета, пресования чесън, меда и олиото, което се налива постепенно.
- Изсипете леко охладената лютеница в буркани и стерилизирайте за 20мин(от момента на завиране).