Козунак
Продукти:
6 бр. яйца
1 кг. брашно
1 ч.ч захар
1 пакетче суха мая / ½ жива мая
300 м.л прясно мляко
кора от 1 портокал
1 с.л екстракт от ванилия
¾ ч.ч мазнина (олио, мас или масло)
Начин на приготвяне:
- Рзбийте яйцата, ваниловия екстракт, портокаловата кора и захарта на пяна.
- Разтворете маята в половината количество прясно мляко, което е леко затоплено. Към него прибавете 1 ч.л захар и 1 с.л брашно. Оставя се настрани, за да шупне.
- Пресейте брашното и отделете 4-5 с.л от него настрана. Направете кладенче и в него изсипете разбитите на пяна яйца, ½ ч.л сол, разтворената мая, ½ от мазнината и останалото прясно мляко. При замесването на тестото намазнете ръцете си. Ако сместа е твърде рядка, добавете от отделеното брашно. Намазнете тестото и съда, в който го поставяте с останалата мазнина.
- Оставете да втаса на топло място докато удвои размера си.
- Разрежете втасалото тесто на 3 равни части. Разточете ги на средно дебели рула. Сплетете ги на плитка и навийте във формата на охлюв. Оставете да втаса отново за окло 30мин.
- Намажете с 1 жълтък и поръсете с предварително накиснати във вода стафиди.
- Печете на 200°С за 10-12мин, а след това намалете на 180°С до пълно изпичане (проверява се с дървен шиш).