Пица със зеленчуков блат
Продукти:
За блата:
1 карфиол
¼ червен лук
1 червена чушка
1 яйце
сол
черен пипер
За плънката:
1 патладжан
5-6 печурки
100 гр. доматено пюре
1 скилидка чесън
100 гр. моцарела
риган
босилек
Начин на приготвяне:
- Измийте карфиола като го разчупите на малки розички. Блендирайте го, а след това го поставете в кухненска кърпа и изстискайте водата от него. Изсипете го в купа и към него прибавете яйцето, ситно нарязаните лук и чушка, сол и черен пипер на вкус. Разпределете добре умесената смес в тава върху хартия за печене и оформете блат с дебелина 0.5см(ако сместа е твърде много можете да я разпределите в 2 тавички). Печете в предварително загрята на 200°С фурна до получаване на златист загар.
- Нарежете патладжана на тънки шайби и го поръсете със сол. Оставете настрани за 10-15мин, докато се отцеди горчивият сок, а след това го измийте добре и подсушете. Запечете подсушения патладжан на оребрен тиган за няколко минути от двете страни.
- Изсипете в купичка доматеното пюре и към него прибавете пресования чесън. Разпределете сместа върху изпечения блат и наредете патладжана, нарязаните на шайби гъби и моцарела. Поръсете с риган и поставете пицата във фурната докато моцарелата се разтопи. Поднесете с пресен босилек.