Галет със сини сливи
Продукти:
За тестото (pâte brisée):
2 ч.ч брашно
½ ч.ч брашно от лимец
1 с.л захар
1 ч.л сол
1 ч.ч масло (нарязано на кубчета)
½ или ¼ ч.ч студена вода
За пълнежа:
1-1,5 кг. сини сливи (10-15бр.)
2 с.л брашно от лимец
3 с.л захар
30 гр. смлени орехи
прясно мляко
прясна мащерка
Начин на приготвяне:
- Пресейте брашното и към него прибавете захарта, солта и маслото, нарязано на кубчета. Месете с ръце докато сместа стане като пясък. Направете кладенче в средата и прибавете водата. Месете докато получите гладко тесто. Поставете го в хладилник за 10-15 мин, за да стегне.
- Върху леко набрашнен плот разточете тестото в кръгла форма с дебелина 0,5см. Не е нужно тестото да е разточено в точен кръг, даже напротив – ще получите интересна форма ако не е.
- В купичка смесете смлените орехи, захарта и брашното. Разпръснете ги върху тестото, като оставите 6-7см. непоръсена/чиста ивица към краищата. Нарежете предварително обезкостените сливи на тънки полумесеци и ги наредете върху тестото. Загънете тестото като през 10см. го прегъвате и притискате.
- Намажете загънатите краища с прясно мляко и поръсете целия галет със захар(2 с.л). Прибавете 2-3 стръка прясна мащерка.
- Печете в предварително загрята фурна на 200С° за 40-50мин. или докато галета получи златист загар, а сливите омекнат.