Френска лучена супа
Продукти:
1 морков
¼ целина
1/3 праз лук
½ лук
2 скилидки чесън
40 гр. масло
500 гр. лук
1 ч.л захар
1 с.л брашно
50 мл. бяло вино
щипка мащерка
1 багета
риган
зехтин
сол
пипер
ементал
Начин на приготвяне:
За бульона:
- Запържете нарязаните на едро морков, целина, праз лук, ½ лук и чесън с 1 с.л зехтин в тенджера. Добавете 1л вода, няколко зрънца черен пипер и щипка сол.
- Варете около 20мин, след това оттеглете от котлона и оставете бульона да си почине.
Можете да използвате и готов бульон, но в такъв случай не прибавяйте сол към супата.
За супата:
- Разтопете маслото в тенджера. Добавте нарязаният на полукръгове лук и задушете за 15-20мин, като през това време разбърквате, за да не загори. След това прибавете захарта, за да се карамелизира лука и брашното като енергично бъркате.
- Добавете бялото вино и след като се изпари изсипете прецедения бульон.
- Оставете да се вари 15-20мин. Прибавете мащерката, сол и пипер на вкус.
За багетите:
- Нарежете 1 багета на филийки с дебелина 2см. Намажете ги с малко зехтин и ги поръсете с риган. Запечете ги на тиган от двете страни.
Сервирайте супата в глинен съд, за да запази топлината си, добавете няколко препечени филийки и поръсете с настърган ементал.