Мини ябълкови пайчета
Продукти:
400 гр. (2 ч.ч) брашно
125 гр. (1 ч.ч) студено масло
щипка сол
½ ч.л бакпулвер
½ ч.ч сметана
¼ ч.ч захар
3-4 ябълки
½ ч.л канела
¼ ч.л индийско орехче
морска сол
1 яйце
1 с.л лимонов сок
Начин на приготвяне:
- Смесете сухите съставки – брашно, сол, бакпулвер и към тях прибавете маслото, нарязано на кубчета. Месете докато сместа стане като пясък. Щом това се получи прибавете сметаната и продължете да месите. Тестото ще стане лепкаво. Добавяйте по малко брашно докато спре да лепне. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник поне за 30мин.
- През това време нарежете 3-4 ябълки на малки кубчета (трябва да получите 2 ч.ч). Залейте ги с лимоновия сок, прибавете захарта и подправките. Разбъркайте добре и оставете настрани.
- Щом извадите тестото от хладилника поръсете горната му страна и плота с малко брашно. Разточете тестото, така че да бъде с дебелина 3-4мм. С помощта на чаша изрежете кръгли формички, като преди всяко изрязване набрашнявате гърлото на чашата, за да не залепва тестото.
- Сложете по 1 ½ ч.л от сместа с яблки в средата на формичките, като оставяте по 5 мм празно пространство по краищата, така че да може да слепите горната част на формичката с долната.
- Поставете незапълнените формички върху покритите с ябълки и притиснете краищата с вилица. Върху всяко пайче направете по 2 фини разреза, намажете с разбитото яйце, поръсете с щипка захар и с по няколко кристала морска сол.
- Печете в предварително загрята фурна на 200°С за около 15-20 мин. докато получат златист загар.