Козуначен крем карамел
Продукти:
1 стар козунак
1 л. прясно мляко
5 яйца
½ шушулка ванилия
½ ч.ч захар
Начин на приготвяне:
- Поръсете дъното на подходяща форма за кекс със 4-5 с.л захар. Карамелизирайте захарта направо във формата на 180°С.
- В тенджера затоплете млякото и към него прибавете захарта, зрънцата на ванилията и шушулките. Бъркайте докато захарта се разтопи и оставете настрани. Важно е млякото да не е вряло, а затоплено.
- Разбийте яйцата и ги прибавете към млякото като бъркате непрестанно. Изсипете сместа във формата.
- Нарежете козунака на филийки и ги наредете във формата като ги притиснете, за да попият от млякото.
-
- Печете в предварително загрята на 150°С фурна за 1-1:30ч., като сложите формата за кекс в съд(аз използвах голяма тава) със студена вода.
- След като козуначения крем карамел изстине напълно, обърнете формата и сервирайте.