Ябълкови мъфини с овесени ядки
Продукти:
1 ч.ч пшенично брашно
½ ч.ч брашно от лимец
1 ч.ч овесени ядки
¾ ч.ч кафява захар
½ ч.ч прясно мляко
2 яйца
¼ ч.ч олио
1 с.л канела
1 ½ ч.л бакпулвер
1 ч.л сода бикарбонат
щипка сол
1 с.л ванилов екстракт
1 ч.ч ябълка (нарязана на малки кубчета)
½ ч.ч пюрирана ябълка
За топинга:
2 с.л брашно
2 с.л масло
2 с.л кафява захар
2 с.л овесени ядки
Начин на приготвяне:
- Смесете брашното, бакпулвера, овесените ядки, содата, солта и канелата. Оставете настрани.
- В друга купа разбийте яйцата, захарта, млякото, олиото, ваниловия екстракт и ябълковото пюре. Към тази смес изсипете сухите съставки и разбъркайте до получаване на хомогенна смес. След това прибавете предварително обелените и нарязани на малки кубчета ябълки и разбъркайте отново сместа.
- За топинга смесете всички съставки, като предварително разтопите маслото.
- Намазнете тавичката или формичките за мъфини. Изсипете по 1-1½ с.л от сместа във всяка форма, а след това поръсете с топинга. Печете в предварително загрята на 200°С фурна за 15-20мин.