Ябълкова торта с крем от маскарпоне и кленов сироп
Продукти:
За блатовете:
3 ябълки
2 яйца
210 гр. пшенично брашно
50 гр. брашно от лимец
150 гр. захар
60 гр. масло
60 мл. прясно мляко
50 мл. олио
2 ч.л бакпулвер
1 с.л екстракт от ванилия
щипка сол
2 ч.л канела
1 ч.л индийско орехче
За крема:
500 гр. маскарпоне
50 гр. масло
2 ч.л лимонов сок
4-5 с.л кленов сироп
Начин на приготвяне:
- В купа разбийте маслото заедно с яйцата и захарта до получаване на пухкава смес. Към тях прибавете млякото, олиото и ваниловия екстракт и разбийте до получаване на еднородна смес.
- В друга купа смесете двата вида брашно, бакпулвера, солта и подправките. Прибавяйте малко по малко сухите съставки към течните докато се смесят.
- Настържете или нарежете на малки кубчета предварително измитите и обелени ябълки. Прибавете ги към сместа за блатовете и разбъркайте внимателно.
- Изсипете сместа в намазнена форма за торта и печете в предварително загрята на 180°С фурна за около 50мин.
- За крема разбийте мекото масло с маскарпонето и след това прибавете останалите съставки.
- Разрежете охладения след изпичане блат през средата. Намажете с половината от крема и след това поставете отгоре другия блат. Намажете го с останалия крем и декорирайте по ваш избор.