Шоколадов тарт с портокал [веган]
Продукти:
За основата:
110 гр. / 1 ч.ч овесени ядки
70 гр. кашу
70 гр. фурми
2 с.л кокосово масло
сок от ½ портокал
1 ч.л екстракт от ванилия
щипка сол
За крема:
400 мл. кокосово мляко
100 гр. черен шоколад
кората на 2 портокала
1 ч.л екстракт от карамфил и мандарина
щипка сол
За топинга:
200 мл. кокосова сметана
1 с.л мед/кленов сироп
настърган шоколад и няколко резена портокал за украса
Начин на приготвяне:
- За основата: Смелете овесените ядки и кашуто до получаване на брашно. Добавете фурмите, кокосовото масло, солата, ваниловия екстракт ,портокаловия сок и блендирайте отново. Рзстелете получената смес във форма за тарт и надупчете дъното на няколко места с вилица. Печете в предварително загрята на 180°С фурна за 17-20мин. След изпичане оставете основата да се охлади.
- За крема: Разтопете черния шоколад на водна баня, а след това го прибавете към кокосовото мляко. Разбийте до получаване на гладка смес. Прибавете останалите съставки – портокаловата кора, екстракта от карамфил и мандарина и солта. Разбъркайте крема отново и го изсипете върху основата. Поставете тарта в хладилник докато стегне – поне за 1 час.
- За топинга: Разбийте кокосовата сметана и меда до получаване на пухкава смес. Разстелете я върху тарта и завършете с няколко резена портокал и малко настърган черен шоколад.