Чеснов хляб
Продукти:
Тесто:
200 гр. бяло пшенично брашно
50 гр. пълнозърнесто брашно
5 гр. прясна мая
200 мл. вода
1 ч.л сол
1 ч.л мед
Пълнеж:
50-60 гр. масло
3-4 скилидки чесън
пресни подправки
1 яйце (за намазване)
Начин на приготвяне:
- Разтворете маята във водата, която трябва да е на стайна температура и прибавете меда към нея. Оставете я настрани, за да шупне.
- Смесете двата вида брашно и солта. Към тях прибавете и вече шупналата мая. Смесете добре съставките, загърнете купата с кърпа или фолио и я оставете на топло място поне за 2-3 часа, докато втаса тестото.
- За плънката смесете мекото масло, пресования чесън и накълцаните подправки(аз използвах прясна мащерка и риган). Изсипете сместа в прозрачно фолио, завийте го във формата на салам и го оставете във фризера.
- Оформете тестото в продълговата форма, намажете го с разбитото яйце и печете в предварително загрята на 220°С за 15 мин.
- Направете разрези през 1,5-2см. докато хлябът е още топъл, пребройте разрезите и нарежете билковото масло на същия брой парченца. Поставете всяко едно от парченцата в разрезите.