Френска селска торта със сладко от череши

Френска селска торта със сладко от череши

 

Продукти:

 

За блатовете:

 

1 яйце

150 гр. захар

200 мл. прясно мляко

50 гр. краве масло

450 гр. брашно

2 ч.л сода бикарбонат

2 с.л мед

 

За крема:

 

950-1000 гр. заквасена сметана

200 гр. сладко от череши

160 гр. орехи

50 гр. пудра захар

 


 

Начин на приготвяне:

 

За блатовете:

  •  Разбийте яйцето и захарта до получаване на леко пухкава смес. Към тях прибавете млякото и разбъркайте. Изсипете сместа в тенджера и към нея прибавете маслото, содата и меда. Варете на средно силна степен около 15-20мин. или докато сместа получи златисто-меден цвят, като от време на време разбърквате.

 

  • Щом сместа е готова прибавете брашното и замесете тесто. То трябва да бъде еластично. Ако е твърде лепкаво – прибавете още брашно, ако е твърде стегнато и се свива – прибавете малко мляко. Щом тестото е готово го разделете на 4 равни части. Разточете всяка една част на кръгъл блат с дебелина 3мм. Прехвърлете блатовете върху хартия за печене и ги надупчете на няколко места с вилица.  Печете в предварително загрята на 180°С с вентилатор фурна  за  3-4 мин.

 

  • След като блатовете се охладят поставете върху един от тях ринг за торта, леко натиснете, а след това изрежете в кръгла форма. Повторете с всички блатове.

За крема:

  • Разбийте заквасената сметана и пудрата захар на гладка смес.
  • Леко запечете половината от орехите, а след това ги блендирайте с останалите.

 

  • Поставете първия блат върху подложка за торта или поднос. Намажете го с тънък слой от крема, а след това разпръснете няколко лъжици от сладкото. Повторете с останалите блатове. Намажете последния блат само с крема, загладете тортата отстрани, а отгоре поръсете с орехите.

 

  • Оставете тортата да престои в хладилник 12 часа.

 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.