Френска лучена супа

Френска лучена супа

Продукти:

 

1 морков

¼ целина

1/3 праз лук

½ лук

2 скилидки чесън

40 гр. масло

500 гр. лук

1 ч.л захар

1 с.л брашно

50 мл. бяло вино

щипка мащерка

1 багета

риган

зехтин

сол

пипер

ементал

 


 

Начин на приготвяне:

 

За бульона:

 

  • Запържете нарязаните на едро морков, целина, праз лук, ½ лук и чесън с 1 с.л зехтин в тенджера. Добавете 1л вода, няколко зрънца черен пипер и щипка сол.

 

  • Варете около 20мин, след това оттеглете от котлона и оставете бульона да си почине.

Можете да използвате и готов бульон, но в такъв случай не прибавяйте сол към супата.

 

 

За супата:

 

  • Разтопете маслото в тенджера. Добавте нарязаният на полукръгове лук и задушете за 15-20мин, като през това време разбърквате, за да не загори. След това прибавете захарта, за да се карамелизира лука и брашното като енергично бъркате.

 

  • Добавете бялото вино и след като се изпари изсипете прецедения бульон.

 

  • Оставете да се вари 15-20мин. Прибавете мащерката, сол и пипер на вкус.

 

 

За багетите:

 

  • Нарежете 1 багета на филийки с дебелина 2см. Намажете ги с малко зехтин и ги поръсете с риган. Запечете ги на тиган от двете страни.

 

 

Френска лучена супа

 

Сервирайте супата в глинен съд, за да запази топлината си, добавете няколко препечени филийки и поръсете с настърган ементал.

 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.