Тарталети с меден крем и карамелизирани банани

Тарталети с меден крем и карамелизирани банани

 

Продукти:

( 6бр. тарталети )

 

За тестото (pâte brisée):

200 гр. брашно

100 гр. масло

70 гр. захар

щипка сол

1 яйце

 

За крема:

¼ ч.ч  захар 

¼ ч.ч  мед

2 с.л царевично нишесте

щипка сол

2 ½ ч.ч прясно мляко

2 жълтъка

1 с.л масло

1 с.л  екстракт от ванилия

1 с.л масло

1 ч.ч заквасена сметана

2 малки банана

2-3 с.л кафява захар

кокосови стърготини

 


 

Начин на приготвяне:

 

  • Пресейте брашното и към него прибавете захарта, солта и маслото, нарязано на кубчета. Месете с ръце докато сместа стане като пясък. Направете кладенче в средата и прибавете предварително разбитото яйце. Месете докато получите гладко тесто. Поставете го в хладилник за 10-15мин, за да стегне.

 

  • Разточете тестото (дебелина 4-5мм), изржете кръгове и ги поставете във формичките за тарталети, като внимателно притиснете по ръбовете. Поставете формичките в хладилник за 10-15мин. Щом ги извадите надупчете с вилица дъната на формичките. Печете на 180°С за 20мин. или докато получат златист загар. След като изстинат ги извадете от формичките.

 

  • Смесете захарта, меда, нишестето, солта и млякото в тенджера. Включете котлона на средна температура и бъркайте докато сместа започне да къкри. В купичка енергично разбийте жълтъците с 1-2 с.л от сместа и след това ги прибавете в тенджерата, като не спирате да бъркате.

 

  • Оставете сместа да къкри, като от време на време разбърквате. Щом се сгъсти я отдръпнете от огъня и прибавете маслото и екстракта от ванилия. След като кремът е напълно охладен добавете заквасената сметана и разбъркайте.

 

  • Нарежете бананите по дължина, а след това наполовина. Поръсете ги с кафява захар и обгорете с горелка.

 

  • Изсипете 2-3с.л от крема в тарталетите, поставете карамелизираните банани, поръсете с мед и кокосови стърготини.

 

 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.