Тарталети с меден крем и карамелизирани банани
Продукти:
( 6бр. тарталети )
За тестото (pâte brisée):
200 гр. брашно
100 гр. масло
70 гр. захар
щипка сол
1 яйце
За крема:
¼ ч.ч захар
¼ ч.ч мед
2 с.л царевично нишесте
щипка сол
2 ½ ч.ч прясно мляко
2 жълтъка
1 с.л масло
1 с.л екстракт от ванилия
1 с.л масло
1 ч.ч заквасена сметана
2 малки банана
2-3 с.л кафява захар
кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
- Пресейте брашното и към него прибавете захарта, солта и маслото, нарязано на кубчета. Месете с ръце докато сместа стане като пясък. Направете кладенче в средата и прибавете предварително разбитото яйце. Месете докато получите гладко тесто. Поставете го в хладилник за 10-15мин, за да стегне.
- Разточете тестото (дебелина 4-5мм), изржете кръгове и ги поставете във формичките за тарталети, като внимателно притиснете по ръбовете. Поставете формичките в хладилник за 10-15мин. Щом ги извадите надупчете с вилица дъната на формичките. Печете на 180°С за 20мин. или докато получат златист загар. След като изстинат ги извадете от формичките.
- Смесете захарта, меда, нишестето, солта и млякото в тенджера. Включете котлона на средна температура и бъркайте докато сместа започне да къкри. В купичка енергично разбийте жълтъците с 1-2 с.л от сместа и след това ги прибавете в тенджерата, като не спирате да бъркате.
- Оставете сместа да къкри, като от време на време разбърквате. Щом се сгъсти я отдръпнете от огъня и прибавете маслото и екстракта от ванилия. След като кремът е напълно охладен добавете заквасената сметана и разбъркайте.
- Нарежете бананите по дължина, а след това наполовина. Поръсете ги с кафява захар и обгорете с горелка.
- Изсипете 2-3с.л от крема в тарталетите, поставете карамелизираните банани, поръсете с мед и кокосови стърготини.