Равиоли с кестени и круши
Продукти:
За тестото:
3 ½ ч.ч брашно
5 яйца
1 с.л зехтин
За пълнежа:
250 г.р кестени
2 с.л масло
½ глава лук
2 скилидки чесън
½ круша
½ ч.ч пармезан
сол
пипер
За соса:
2 с.л масло
200 г.р сметана за готвене
пресен розмарин
сол
пипер
Начин на приготвяне:
- За приготвянето на тестото изсипете брашното в голяма купа и към него прибавете предварително разбитите яйца със зехтина. Месете тестото докато съставките се смесят добре. Щом е готово го поръсете с малко брашно, увийте го във фолио и го сложете в хладлник поне за 30мин.
- За пълнежа можете или да сварите кестените, или да ги изпечете. Щом са готови ги обелете и нарежете на малки парченца. Ще ви е нужен по-дълбок тиган за останалите съставки. Включете на средна температура и прибавете маслото. Щом се разтопи прибавете предварително нарязаните лук и чесън. Запържете до леко зачервяване на лука. Настържете крушата на едро ренде и я прибавете заедно с кестените към лука. Поръсете с пармезана, солта и пипера.
- В тенджера разтопете маслото за соса и прибавете розмарина. Щом леко се запържи и отпусне ароматите си прибавете сметаната, като бъркате енергично през това време.
- Извадете тестото от хладилника и го разточете с дебелина 2-3мм. Посавете тестото върху формата за равиоли с помощта на точилка. Изрежете формичките и ги напълнете с по 1 чаена лъжичка от сместта, като оставяте малко разстояние от всички страни. Леко навлажнете краищата на формичките и ги слепете с другите изрязани, но ненапълнени формички.
- В тенджера сипете около 1,5л вода и прибавете щипка сол и 1 с.л зехтин. Щом водата заври прибавете част от равиолите и варете докато не поомекнат.
- Щом всички равиоли са готои ги залейте със соса и разбъркайте. Добавете още сол и черен пипер ако е нужно.