Провансалски хляб
Продукти:
500 гр. брашно от лимец
500 гр. пшенично брашно
800 мл. вода
30 гр. мая
½ с.л захар
1 с.л сол
зехтин
семена
сушена чубрица
Начин на приготвяне:
- Смесете двата вида брашно и към тях прибавете солта. В отделен съд разтворете маята във вода на стайна температура и към нея прибавете захарта.
- Щом маята се разтвори прибавете течността към брашното и разбъркайте докато се хомогенизира. Покрийте тестото с леко навлажнена кърпа и оставете да втаса поне за 5-6 часа.
- Изсипете тестото в тава, покрита с хартия за печене. Намажете го със зехтин и поръсете със семена по ваш избор(аз използвах ленено семе, сусам, пресни тиквени и слънчогледови семки) и чубрица.
- Печете в предварително загрята на 200°С фурна около 30мин или докато хлябът получи златист загар.