Портокалова торта с боровинки
Продукти:
5 яйца
1 ч.ч зехтин
1 ¼ ч.ч захар
400 гр. (2 ч.ч) брашно
½ ч.ч заквасена сметана
1 ч.л бакпулвер
¼ ч.л сода бикарбонат
кора от 1 портокал
щипка сол
100 гр. къпини
ядливи цветя
За боровинковия сос:
100 гр. боровинки
сок от 1 портокал
1 с.л ванилов екстракт
2 с.л мед
За крема:
кора от ½ портокал
400 гр. крема сирене
400 гр. заквасена сметана
1 с.л чия
кленов сироп
Начин на приготвяне:
- В купа смесете яйцата, портокаловата кора и захарта. Разбивайте с миксер до получаване на пухкава смес. Прибавете зехтина, солта и заквасената сметана, като през това време продължавате да разбивате с миксера.
- Към сместа прибавете заквасената сметана, брашното, бакпулвера, содата и внимателно разбърквайте до получаване на хомогенна смес. Изсипете сместа във форма за печене на торта, с предварително намазнени стени и дъно. Печете около 1 час на предварително загрята на 180°С фурна.
За боровинковия сос:
- Смесете боровинките, ваниловия екстракт, сокът от 1 портокал и меда в малка тенджерка. Включете котлона на средна степен и бъркайте сместа докато боровинките омекнат и сосът се сгъсти. Щом е готов го отдръпнете от котлона и оставете да се охлади.
За крема:
- Смесете крема сиренето, сметаната, чията и кората от ½ портокал. Разбийте с миксер докато сместа не стане гладка. Добавете кленов сироп на вкус.
- Разрежете охладения след изпичане блат през средата. Намажете с част от крема и залейте с боровинковия сос. Наредете боровинките и върху тях поставете втория блат. Намажете го с останалия крем и останалата част от боровинковия сос. Украсете с няколко къпини и ядливи цветя (аз предпочетох да украся с цвят от лавандула).