Понички със сладко от ягоди

Понички със сладко от ягоди

 

Продукти:

 

Тесто:

 

1 пакетче мая

½ ч.ч топло прясно мляко

¼ ч.ч  топла вода

¼ ч.ч захар

кора от 1 портокал

85 гр. масло

1 ч.л сол

450 гр. брашно

1 яйце + 2 жълтъка

1 ч.л екстракт от ванилия

щипка кардамон и канела

 

Глазура:

 

180 гр. пудра захар

щипка сол

2 с.л прясно мляко

1 ч.л екстракт от ванилия 

шепа шам фъстък

 

Пълнеж:

 

1 ч.ч сладко от ягоди

4 с.л сироп от рози

 


 

Начин на приготвяне:

 

  • В купичка смесете маята с топлото мляко, водата и 1 ч.л захар. Разбъркайте и оставете да се активира за 5мин.

 

  • През това време смесете брашното, солта, кората от портокала, подправките и захарта. В друга купа разбийте с миксер яйцата, ваниловия екстракт и маята до получаване на пухкава смес. Смесете сухите с течните съставки и добавете разтопеното масло. Прехвърлете лепкавото тесто в намазнена стъклена купа и покрийте с домакинско фолио. Оставете тестото да втаса на стайна температура за около 2 часа или докато не удвои обема си.

 

  • Набрашнете плота с малко брашно и разточете тестото, така че да е с дебелина около 1см. Изрежете кръгове с помощта на чаша. Слепете по 2 кръга един с друг, поставете ги върху хартия за печене и оставете да втасат за около 1 час.

 

  • Пържете в добре загрято олио до получаване на златист загар. Оставете да се охладят.

 

  • Смесете съставките за глазурата. Ако сместа е твърде течна, добавете още пудра захар, ако е твърде гъста – добавете малко мляко. Потопете всяка поничка в сместа и оставете настрана докато глазурата леко се втвърди.

 

  • Напълнете поничките с пълнежа, като ги продупчите в средата с пош или шприц. Декорирайте с счукан шам фъстък.

 

 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.