Понички със сладко от ягоди
Продукти:
Тесто:
1 пакетче мая
½ ч.ч топло прясно мляко
¼ ч.ч топла вода
¼ ч.ч захар
кора от 1 портокал
85 гр. масло
1 ч.л сол
450 гр. брашно
1 яйце + 2 жълтъка
1 ч.л екстракт от ванилия
щипка кардамон и канела
Глазура:
180 гр. пудра захар
щипка сол
2 с.л прясно мляко
1 ч.л екстракт от ванилия
шепа шам фъстък
Пълнеж:
1 ч.ч сладко от ягоди
4 с.л сироп от рози
Начин на приготвяне:
- В купичка смесете маята с топлото мляко, водата и 1 ч.л захар. Разбъркайте и оставете да се активира за 5мин.
- През това време смесете брашното, солта, кората от портокала, подправките и захарта. В друга купа разбийте с миксер яйцата, ваниловия екстракт и маята до получаване на пухкава смес. Смесете сухите с течните съставки и добавете разтопеното масло. Прехвърлете лепкавото тесто в намазнена стъклена купа и покрийте с домакинско фолио. Оставете тестото да втаса на стайна температура за около 2 часа или докато не удвои обема си.
- Набрашнете плота с малко брашно и разточете тестото, така че да е с дебелина около 1см. Изрежете кръгове с помощта на чаша. Слепете по 2 кръга един с друг, поставете ги върху хартия за печене и оставете да втасат за около 1 час.
- Пържете в добре загрято олио до получаване на златист загар. Оставете да се охладят.
- Смесете съставките за глазурата. Ако сместа е твърде течна, добавете още пудра захар, ако е твърде гъста – добавете малко мляко. Потопете всяка поничка в сместа и оставете настрана докато глазурата леко се втвърди.
- Напълнете поничките с пълнежа, като ги продупчите в средата с пош или шприц. Декорирайте с счукан шам фъстък.