Мармалад от сини сливи
Продукти:
2 кг. сини сливи
500 гр. захар
½ лимон
Начин на приготвяне:
- Измийте, разполовете и премахнете костилките на сините сливи. Поставете ги в тенджера и ги залейте с 2 ч.ч вода. Оставете ги да поврат 5-6мин. След като изстинат отделете люспите от сливите.
- Върнете сливите в тенджерата след като сте ги почистили от люспите и прибавете захарта към тях. Оставете ги да се варят на средно силна степен, като от време на време ги разбърквате. Варете до получаване на желаната от вас гъстота. Прибавете сока от ½ лимон 1-2мин. преди да отдръпнете тенджерата от котлона.
- Щом мармаладът е готов го изсипете в стерилизираните бурканчета*. След затварянето им ги обърнете с капачките надолу.
*Стерилизирайте измитите бурканчета като ги поставите за 15мин. във фурна загрята на 200°С.