Лозови сарми с булгур
Продукти:
15-20 бр. лозови листа
500 гр. кайма
180 гр. булгур
5-6 с.л зехтин
1 глава лук
1 ч.л червен пипер
4 ч.л черен пипер
сол на вкус
1 с.л сушен джоджен
Начин на приготвяне:
- Накиснете булгура в гореща вода за 30-40мин. Към каймата прибавете подправките, нарязания на ситно лук, 3 с.л. зехтин и набъбналия булгур. Смесете всички съставки добре.
- Ако използвате пресни лозови листа, първо ги попарете в гореща вода за няколко секунди. Според големината на листото преценете какво количество от сместа с каймата да добавите. В моя случай листата бяха малки и аз слагах по 1 ч.л от сместа. След като сложите от сместа върху задната част на листото, внимателно го затворете и завийте. Не прекалявайте с количетвото на плънката, за да се получат добре оформени сарми.
- Подредете готовите сарми плътно една до друга в тенджера или друг подходящ съд. Наредените сарми се затискат с чиния, за да не се развият по време на готвенето. Залейте ги с вода, така че да ги покрие и прибавете 2 с.л. зехтин. Можете да ги готвите във фурна, загрята на 180°С за 50мин. или на средно силен котлон за около 1 час.