Коледни курабийки
Продукти:
1, 200 кг брашно*
10 с.л. мед
360 гр пудра захар (или 300 гр пудра и 60 гр кафява)
200 гр масло, меко на стайна температура
4 яйца
2 ч.л сода бикарбонат
½ ч.л сол
1 с.л канела
1 с.л карамфил
1 ч.л индийско орехче
1 ч.л джинджифил
Начин на приготвяне:
- В голяма купа се пресяват брашното, содата, подправките и солта. Към тях се прибавят мекото масло, пудрата и кафявата захар, меда и яйцата. Бърка се с бъркалките за тесто на миксера или с вилица до усвояване на продуктите. Накрая с намазнена с олио ръка се оформя топка. Може тестото да се раздели на няколко части, увити в свежо фолио и поставени минимум 30-тина минути в хладилника.
- Изрязват се бисквити в различни форми с дебелина на разточеното тесто 0.4 мм. Пекат се в предварително загрята на 180-190°С фурна за около 5-7 минути. Лесно изгарят, за това трябва да се гледат докато краищата им леко покафенеят.
- Оставят се да изстинат хубаво на решетка. Съхраняват се в плътно затворена метална кутия.
* Количеството брашно трябва да се прецени, така че да стане леко ронливо тесто, за да може при опичане курабийките да запазят формата си и да не се „разливат”
Глазура:
- В купичка се смесват пудра захар и лимонов сок/вода. Сместа трябва да е леко течна, не прекалено много за да не се разтича настрани, но не трябва да е и прекалено гъста, за да може да се нанася удобно.