Кайсиев тарт с портокалов яйчен крем и хрупкава коричка

Кайсиев тарт с портокалов яйчен крем и хрупкава коричка

 

Продукти:

 

За хрупкавата коричка:

100 гр. овесени ядки

100 гр. брашно от овесени ядки*

50 гр. захар

50 гр. смлени бадеми

1 с.л кленов сироп

1 ч.л индийско орехче 

щипка сол

80 гр. охладено масло

 

За пълнежа:

300 гр. заквасена сметана

100 гр. крема сирене

2 с.л захар

2 с.л кленов сироп

кора от 1 портокал

2 с.л портокалов сок

1 с.л екстракт от ванилия

1 яйце

 

500 гр. кайсии

 


 

Начин на приготвяне:

 

  • За хрупкавата коричка смесете овесените ядки, брашното от овесени ядки, захарта, смлените бадеми, индийското орехче и кленовия сироп.  Разбъркайте добре и прибавете нарязаното на кубчета масло.  Смесете съставките с помощта на ръцете си, докато започне да се слепва. Разстелете сместа във форма за тарт с падащо дъно и хубаво притиснете към стените и дъното. Оставете в хладилник за 15мин, а след това печете в предварително загрята на 180°С фурна за 20мин. или докато получи лек загар. (ако сместа се свлича от стените ги притиснете с гърба на супена лъжица)(*можете да направите овесеното брашно като просто блендирате овесените ядки докато получите фин прах)

 

  • За пълнежа разбийте захарта, заквасената сметана и крема сиренето докато получите фина смес. Прибавете останалите съставки и разбийте до хомогенизиране. 

 

  • Разполовете и обезкостете кайсиите. Изсипете ½ от яйчения крем върху хрупкавата коричка докато е още топла. Разпределете отгоре кайсиите като поставите най-големите от външната страна, а по-малките в средата. Изсипете останалия крем около наредените кайсии.

 

  • Поръсете с 1-2 супени лъжици захар. Печете в предварително загрята на 170-180°С фурна за 25-35мин. или докато кремът бухне и кайсиите омекнат. Оставете паят да се охлади поне 1 час и сервирайте

 

 

 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.