Кайсиев тарт с портокалов яйчен крем и хрупкава коричка
Продукти:
За хрупкавата коричка:
100 гр. овесени ядки
100 гр. брашно от овесени ядки*
50 гр. захар
50 гр. смлени бадеми
1 с.л кленов сироп
1 ч.л индийско орехче
щипка сол
80 гр. охладено масло
За пълнежа:
300 гр. заквасена сметана
100 гр. крема сирене
2 с.л захар
2 с.л кленов сироп
кора от 1 портокал
2 с.л портокалов сок
1 с.л екстракт от ванилия
1 яйце
500 гр. кайсии
Начин на приготвяне:
- За хрупкавата коричка смесете овесените ядки, брашното от овесени ядки, захарта, смлените бадеми, индийското орехче и кленовия сироп. Разбъркайте добре и прибавете нарязаното на кубчета масло. Смесете съставките с помощта на ръцете си, докато започне да се слепва. Разстелете сместа във форма за тарт с падащо дъно и хубаво притиснете към стените и дъното. Оставете в хладилник за 15мин, а след това печете в предварително загрята на 180°С фурна за 20мин. или докато получи лек загар. (ако сместа се свлича от стените ги притиснете с гърба на супена лъжица)(*можете да направите овесеното брашно като просто блендирате овесените ядки докато получите фин прах)
- За пълнежа разбийте захарта, заквасената сметана и крема сиренето докато получите фина смес. Прибавете останалите съставки и разбийте до хомогенизиране.
- Разполовете и обезкостете кайсиите. Изсипете ½ от яйчения крем върху хрупкавата коричка докато е още топла. Разпределете отгоре кайсиите като поставите най-големите от външната страна, а по-малките в средата. Изсипете останалия крем около наредените кайсии.
- Поръсете с 1-2 супени лъжици захар. Печете в предварително загрята на 170-180°С фурна за 25-35мин. или докато кремът бухне и кайсиите омекнат. Оставете паят да се охлади поне 1 час и сервирайте