Галет с нектарини, боровинки и кокосов франджипан
Продукти:
Блат:
190 гр. брашно
50 гр. захар
115 гр. масло (студено)
60 мл. вода (студена)
щипка сол
Пълнеж:
2-3 нектарини
150 гр. боровинки
1 с.л кокосово брашно
1 с.л захар
Франджипан:
30 гр. меко масло
1 яйце
50 гр. захар
1 ч.л ванилов екстракт
50 гр. кокосово брашно
Начин на приготвяне:
- Пресейте брашното и към него прибавете захарта, солта и маслото, нарязано на кубчета. Месете с ръце докато сместа стане като пясък. Направете кладенче в средата и прибавете водата. Месете докато получите гладко тесто. Поставете го в хладилник за 30мин, за да стегне.
- Разбийте всички съставки за крема и го поставете в хладилник.
- Върху леко набрашнен плот разточете тестото в кръгла форма с дебелина 0,5см. Не е нужно тестото да е разточено в точен кръг, даже напротив – ще получите интересна форма ако не е. Размажете кокосовия франджипан върху тестото, като оставите 5-6см ненамазана/чиста ивица към краищата.
- Нарежете предварително обезкостените нектарини на тънки полумесеци и ги наредете върху тестото, а отгоре разпръснете боровинките. Загънете тестото като през 10см. го прегъвате и притискате.
- Намажете загънатите краища с разбитото яйце. Печете в предварително загрята фурна на 190°С за 35-40мин. или докато галета получи златист загар, а плодовете омекнат.