Галет със сини сливи

Галет със сини сливи

 

Продукти:

 

За тестото (pâte brisée):

2 ч.ч брашно

½ ч.ч брашно от лимец

1 с.л захар

1 ч.л сол

1 ч.ч масло (нарязано на кубчета)

½ или ¼ ч.ч студена вода

 

За пълнежа:

1-1,5 кг. сини сливи (10-15бр.)

2 с.л брашно от лимец

3 с.л захар

30 гр. смлени орехи

прясно мляко

прясна мащерка

 


 

Начин на приготвяне:

 

  • Пресейте брашното и към него прибавете захарта, солта и маслото, нарязано на кубчета. Месете с ръце докато сместа стане като пясък. Направете кладенче в средата и прибавете водата. Месете докато получите гладко тесто. Поставете го в хладилник за 10-15 мин, за да стегне.

 

  • Върху леко набрашнен плот разточете тестото в кръгла форма с дебелина 0,5см. Не е нужно тестото да е разточено в точен кръг, даже напротив – ще получите интересна форма ако не е.

 

  • В купичка смесете смлените орехи, захарта и брашното. Разпръснете ги върху тестото, като оставите 6-7см. непоръсена/чиста ивица към краищата. Нарежете предварително обезкостените сливи на тънки полумесеци и ги наредете върху тестото. Загънете тестото като през 10см. го прегъвате и притискате. 

 

  • Намажете загънатите краища с прясно мляко и поръсете целия галет със захар(2 с.л). Прибавете  2-3 стръка прясна мащерка.

 

  • Печете в предварително загрята фурна на 200С° за 40-50мин. или докато галета получи златист загар, а сливите омекнат. 

 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.