Бутер банички с карамелизиран лук и спанак
Продукти:
2 листа бутер тесто
500 гр. спанак
1 глава лук/червен лук
2 с.л зехтин
1 с.л мед
1 ч.ч настърган пармезан/кашкавал
1 яйце
1 ч.л чубрица
щипка индийско орехче
1 ч.л червен пипер
2 скилидки чесън
семена за поръсване
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина в тиган на средно силна степен. Добавете нарязания на полумесеци лук и меда. Гответе го 10-ина минути, като от време на време го разбърквате. Прибавете пресования чесън, солта, пипера, чубрицата, индийското орехче, червения пипер, разбъркайте го и го гответе още 1-2мин. Щом отдръпнете сместа от котлона добавете спанака и пармезана, като ги разбъркате.
- Разточете размразените листа бутер тесто върху леко набрашнен плот. Разрежете всеки лист на 10 квадрата. Рзпределете спаначената смес в центъра на половината квадратчета. Разбийте яйцето и намажете краищата на всяко едно. Поставете останалите 10 квадратчета върху тези с пълнежа и запечатайте краищата като ги притиснете с вилица.
- Поставете всяка баничка в тава, постлана с хартия за печене. Намажете повърхността на всяка една с яйце, направете по 2 разреза и поръсете със семена.
- Печете в предварително загрята на 200°С фурна за 15-20 мин.