Ябълково сладко с бърбън и канела
Продукти:
2 кг. ябълки
2 ч.ч захар
500 мл. вода
1 с.л канела
2 ч.л индийско орехче
3 ч.л. лимонена киселина
50 мл. бърбън
Начин на приготвяне:
- Обелете и нарежете на средно големи кубчета предварително измитите ябълки. Изсипете ги в тенджера и прибавете подправките, захарта, водата и разбъркайте добре. Включете котлона на средно силна степен и разбърквайте ябълките от време на време.
- Щом ябълките започнат да омекват прибавете бърбъна, а след като са напълно омекнали – лимонената киселина. Оставете на котлона още 1-2 мин, а след това отдръпнете тенджерата и изсипете готовото сладко в стерилизираните бурканчета*. След затварянето им ги обърнете с капачките надолу.
*Стерилизирайте измитите бурканчета като ги поставите за 15мин. във фурна загрята на 200°С.