Солени курабийки с маслини
Продукти:
2 ч.ч брашно
1 ч.л бакпулвер
1 ч.л захар
60 гр. масло
1 яйце
1 ч.ч мътеница/айрян
1 ч.л чесън на прах
щипка лют кайенски пипер
щипка сол
1 с.л изсушен риган
1 ч.л изсушен розмарин
1 ½ ч.ч настърган кашкавал
½ ч.ч нарязани зелени маслини
Начин на приготвяне:
- В купа смесете брашното, захарта, солта и подправките. Към тях прибавете охладеното и нарязано на кубчета масло. Месете с ръце до получаване не ронлива консистенция, подобно на пясък.
- Прибавете останалите съставки: мътеницата/айряна, нарязаните на ситно маслини и ситно настъргания кашкавал. Месете до получаване на леко лепкаво тесто.
- Оформете курабийките като топчета, а след това ги сплескайте. Поставете ги върху тава, постлана с хартия за печене. Намажете повърхността им с разбитото яйце.
- Големината на курабийките определя времето за печене. Поставете ги в предварително загрята на 200°С фурна и печете 25мин. или до получаване на златист загар.