Пълнозърнеста пица с патладжан и козе сирене
Продукти:
Тесто:
200 гр. пълнозърнесто брашно
80-100 гр. пшенично брашно
125 мл. вода
1 ч.л суха мая
2-3 с.л зехтин
щипка сол
щипка захар
1 бр. патладжан
200 гр. козе сирене
200 гр. моцарела
100 гр. доматено пюре
2-3 скилидки чесън
сушен риган
Начин на приготвяне:
- Пресейте двата вида брашно и към тях прибавете солта. Към затоплената вода прибавете захарта и маята. Оставете настрани, докато шупне.
- След като маята шупне я прибавете към брашното, заедно със зехтина и замесете гладко тесто. Ако тестото е твърде сухо – прибавете 1-2 с.л вода, ако е твърде лепкаво – прибавете 1-2 с.л брашно. Оформете тестото на топка и го намзнете с 3-4 капки зехтин. Поставете го в купа, покрийте го с фолио или кърпа и го оставете на топло място за около 40мин, за да втаса. Рзточете готовото тесто и го преместете в съд за печене.
- Към доматения сос прибавете пресования чесън и намажете блата. Начупете козето сирене отгоре и прибавете нарязаният на тънки филийки/парчета патладжан. Нарежете моцарелата на филийки и я разпределете върху патладжана.
- Печете в предварително загрята на 180-190°С фурна за 15-20мин. Щом пицата е готова – поръсете със сушения риган.