Лютеница

Лютеница

 

Продукти:

 

3 кг. домати

1.5 кг. патладжани

4 кг. чушки

120 мл. олио

50 мл. оцет

3 с.л мед

1 с.л сол

½ – 1 глава чесън

 


 

Начин на приготвяне:

 

  • Изпечете чушките и патладжаните на чушкопек или във фурната. След това ги обелете, почистете чушките и от семките, оставете ги да се отцедят. Можете да нарежете зеленчуците на ситно, да ги смелите в месомелачка или да ги пасирате, в зависимост от желаната консистенция.

 

  • Обелете и нарежете доматите на парчета. Сложете ги в голяма тенджера или уок тиган и ги оставете да поврат 10мин, а след това ги пасирайте. Върнете ги обратно на котлона и ги оставете да врат на умерен огън, докато пюрето се сгъсти. 

 

  • Прибавете чушките и патладжаните към доматите и варете на умерен огън, докато сместа се сгъсти. Гтова е щом сложите лъжица от сместа в чинийка и не се получава прозрачна течност. Овкусете със солта, оцета, пресования чесън, меда и олиото, което се налива постепенно.

 

  • Изсипете леко охладената лютеница в буркани и стерилизирайте за 20мин(от момента на завиране).

 

 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.