Домашен хляб със сушени домати и маслини
Продукти:
Тесто:
200 гр. бяло пшенично брашно
50 гр. пълнозърнесто брашно
5 гр. прясна мая
200 мл. вода
1 ч.л сол
1 ч.л мед
Пълнеж:
80 гр маслини
80 гр. сушени домати
1 скилиднка чесън
1-2 с.л риган
1 яйце (за намазване)
Начин на приготвяне:
- Разтворете маята във водата, която трябва да е на стайна температура и прибавете меда към нея. Оставете я настрани, за да шупне.
- Смесете двата вида брашно и солта. Към тях прибавете и вече шупналата мая. Смесете добре съставките, загърнете купата с кърпа или фолио и я оставете на топло място поне за 2-3 часа, докато втаса тестото.
- Щом тестото е готово го разточете в правоъгълна форма. Смесете накълцаните сушени домати и маслини с ригана и ги посипете равнмомерно върху тестото. Навийте го на руло, разрежете през средата и го преплетете.
- Намажете хляба с разбитото яйце и печете в предварително загрята на 220°С за 15 мин.